Den gang de overnattet i snøhule!

De siste årene vi har vært på Nythun, har det ikke vært nok snø til å lage snøhuler gode og trygge nok til å kunne sove i. I 1995 var det også litt lite snø, men en historie funnet i Slattumstikka nr. 1 1995 kan fortelle om overnatting i snøhule.

De kom en gang vandrende fra Nyhun mot Smørlifjell, en gang for noen måneder siden. De bar med seg sekker fulle av spader. Da de nådde foten av Smørlifjell, ville de grave snøhuler og de grov seg inn i skavelen. De ville grave flere huler, men det var det ikke nok snø til. De klarte å grave én hule, og så vandret de ned til Nythun igjen.
De spiste og drakk før de skulle gå til Smørlifjell for å overnatte i snøhula. I sekken hadde de noe varmt å drikke, fuglefrø å spise, soveposer, spader, liggeunderlag, og det som hører til ei snøhuleovernatting. De gikk innover mot fjellet i måneskinn, gradestokken nærmet seg -20 C, så frostrøyken stod rundt dem. Men dette skulle de klare.
Snøhulas to innganger gapte mot dem, hva var det de hadde gitt seg ut på? Inn i hula kom de, med våte sko og klær. Skulle de fryse av seg både fingre og tær?
Det var ni stykker som skulle sove der inne, men hvordan i all verden skulle de få plass til alt og alle. De pakket ut liggeunderlag og sovepose, satte sekker og spader i kuldegropa, og fant hver sin plass. Trangt var det, men der det er hjerterom, er det husrom.
De fant frem stearinlys og fyrstikker, og lys ble det.
Ned i soveposen bar det, for her gjaldt det å holde varmen, snakket litt om hvordan natta ville arte seg. Blåser inngangene igjen? Detter taket i hodet på oss? De hadde lært å bygge snøhule, så de stolte på at de hadde gjort en bra jobb.
De sovnet en etter en, enige om at dette var nesten som å sove i sin egen seng. De følte stillheten her hvor ingen stier førte. Naturen var vakker og uberørt. Det var som man var tilbake i tidenes morgen, den gang trollene nettopp var kommet hit og blitt forsteinet.
Alle var enige om at dette skulle de prøve flere ganger, og at de nå var en erfaring rikere.
Dette ble noe å fortelle sine venner og kjente. De hadde gjort det ~ hva da? ~jo de hadde sovet ute i snøhule!

Bagheera
Flokkassistent
1. Slattum