Med blikket fremover…….. Hva skjer????

LOISTO 96

Sommeren 1996 reise hele troppen, sammen de andre speidergruppene i Nittedal, til vennskapsleir i Finland. Det var tidligere tradisjon at speiderne i Nittedal og i vennskapskommunene i Danmark, Sverige og Finland møttes til Nordia-leir hvert fjerde år. I 1996 sammentraff dette med finnenes landsleir, så vi ble invitert dit, og bodde der i en egen Nordia-underleir i underleiren Revontuli.
I Slattumstikka nr. 2 1996 fikk vi litt informasjon om leiren, som skulle vise seg å være ganske annerledes lagt opp enn en norsk landsleir.

Vekommen til LOISTO 96.

Du kommer til å være en av de 14 000 speiderne på LOISTO 96.
Over 25 land vil være representerte.

Tidspunkt
Fra torsdag den 18. til fredag den 26. juli 1996.
Besøksdager er Søndag den 21. og mandag 22.

Sted
Leirområdet er lagt til et vernet naturområde på Hangö ved en fantastisk badestrand, like ved en by som heter Lappvik. Terrenget består av skogholdt, sanddyner og annen nydelig skjærgårdsnatur. Leirområdet er totalt 440 hektar stort, men det egentlige området er kun ca. 100 hektar.

Program
Programmet er planlagt slik at hver underleir er ansvarlig for et visst antall programdaler og temahaiker. Hver leirdeltaker tar del i en temahaik en gang og en programdal 4 ganger.

Temahaiken tar 2 dager og 1 natt. Under temahaiken går, seiler eller padler speiderne utenfor leirområdet eller tilbringer tiden med å trene på ulike kunnskaper i nærheten og overnatter sammen på leirområdet eller utenfor.

En programdal består av ulike programsti (10-30 i hver dal) som hører til dalens tema. En sti tar i gjennomsnitt en halv dag så leirdeltakerene kan tilbringe formiddagen med å besøke en sti, og studere en annen på ettermiddagen. Speiderne kan selv velge hvilken sti han/hun vil gå, og det gjøres kvelden før.
Programmets hovedtema er vann og havet, natur, naturkunnskaper, kultur og kreativitet, håndverk og mat.
Flere stier tilbyr også muligheten for å utføre visse oppgaver og ta merker under leiren.

Maten
Leirrettene som serveres på leiren er hovedsaklig fabrikklaget mat eller retter som tilberedes av ulike råvarer på leiren. Alle retter inneholder lite fett, lite salt og ingen laktose og normalt ikke tilsatt sukker. Maten inneholder ikke fisk eller innvoller. Grøt og brød er produsert av fullkorn. På leiren drikkes vann, melk, saft eller juice.

Frokost:
-grøt eller corn flakes og kornblanding (til corn flakes finnes det melk eller fruktsuppe).
-te, melk, brød, margarin, pålegg.

Lunch:
-suppe
-brød, margarin, juice, melk og vann

Middag:
-sausrett eller boksemat
-ferske grønnsaker
-brød, margarin og juice, melk eller vann

Rettene passer til personer
-som har diabetes
-som er allergiske mot laktos, fisk, melk
som ikke kan spise innvoller

Vi trenger vel ikke poengtere at leiren ikke bød på stort av kulinariske opplevelser?! Må bare nevnes at saft/juice etc. heller ikke inneholdt f.eks sukker, og det meste av både mat og drikke smakte deretter; så og si ingenting!